09-04-05

Voor de start

Hallo iedereen,

We gaan El Hierro verkennen en wel te voet. El Hierro is het kleinste eilandje van de Canarische Eilanden. Het is slechts 278 km2 groot en is maximaal 24 bij 27 kilometer lang. Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar toe, we moeten overstappen in Tenerife Noord. Je kunt ook de boot nemen vanuit Tenerife Zuid, maar dan ben je 4 à 5 uur onderweg.

 

 

El Hierro is een wandeleiland, hoe klein het ook is, het is volledig doorkruist met wandelpaden. Het heeft een behoorlijk aantal verschillende landschappen. Zo is er een hoog binnenland en zijn er kliffen die meer dan 1000 meter uit de oceaan oprijzen. Door de grillige kust, met veelal klippen, rotspartijen en riffen, zijn er praktisch geen zandstranden. De hoogste top van het eiland is de Malpaso die is 1501 meter hoog, de andere hoge toppen zijn de Mercader (1252 m) en de Ventejea (1216 m).

Er zijn verschillende uitkijkpunten (miradors) die we op onze wandeltocht zullen tegenkomen:

Mirador de las Playas, 1070 meter
Mirador de Bascos, 650 meter
Mirador de la Peña, 670 meter

El Hierro is een vulkaaneiland, hoewel lang niet altijd zichtbaar door de begroeiing, beschikt El Hierro over de meeste vulkanen van de Canarische Eilanden. Het vulkanische karakter van het eiland is het beste in het zuiden waar te nemen. De laatste uitbarsting vond meer dan 200 jaar geleden plaats. El Hierro kent geen rivieren en dus ook geen diepe ravijnen die op andere Canarische eilanden wel voorkomen. 

Op El Hierro wonen ca 8000 mensen en is daarmee het eiland met de minste inwoners. Gemiddeld wonen er ongeveer 28 Hierreños per km².

Het vliegveld is gelegen vlakbij het kustplaatsje El Tamaduste. Hier blijven we overnachten. Dan gaan we verder naar:

Valverde: de hoofdplaats van El Hierro (1 nacht)

Parador de las Playas: luxe staatshotel (dus maar voor 1 nacht)

El Pinar: bergdorpje (1 nacht)

La Restinga: toeristische badplaats (2 nachten)

El Pinar: tussenstop om over de Malpasso (bergtop) te geraken (1 nacht)

Sabinosa: vertrekpunt voor verschillende wandelingen (1 nachten)

Pozo de la Salud met uitstap naar Playa Verodal (2 nachten)

Frontera: schilderachtig dorpje aan de baai El Golfo (1 nacht)

Las Puntas: hier staat het kleinste hotel ter wereld (2 nachten)

Valverde: hier zijn we terug aan het begin (1 nacht)

We hebben nog 2 dagen over, die we ergens gaan inlassen als rustdag.

 

Klimaat

El Hierro heeft een droog klimaat, maar de noordoostpassaat zorgt voor een vochtige atmosfeer en door de voortdurende aanwezige wind is het aan de kust gemiddeld tussen 19 en 23°.

Boven het midden van het eiland hangt vrij vaak een wolkendek. De passaatwind "bruma" zorgt er voor dat vooral dorpen op de hoogvlakte compleet verdwijnen in een dikke mist. Het zuiden is veel zonniger. Zo schijnt in La Restinga gemiddeld 300 dagen per jaar de zon.

 

Op El Hierro komt de zwarte weduwe voor, een spinnensoort die gemeen kan bijten, net als de rode en zwarte duizendpoot ...

 

Wordt vervolgd


17:36 Gepost door Elly en Albert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.